Płyta gazowa – kilka pytań

Cześć, płyta gazowa na celowniku? Sprawdź co warto wiedzieć zanim się wybierzesz na zakupy.

Płyta gazowa

Jaki ruszt?

Ruszt jest jedną z pierwszych rzeczy jakie rzucają się w oczy.
Warto na pewno kupować płytę z rusztem dwuczęściowym, ułatwi to czyszczenie kuchni. Raz że z łatwością zmieści się do zmywarki, a dwa gdy myjemy samą płytę nie musimy całkowicie zdejmować z niej np. czajnika, wystarczy przestawić go na tą drugą część rusztu i umyć wolną połówkę. Wiem, że może się to wydawać naciągane ale docenisz to dopiero gdy wpadasz w fazę sprzątania i masz wszystkie blaty dookoła zastawione… Wtedy zostajesz z czajnikiem w ręku 🙂

Żeliwne czy emaliowane? Mogłoby się wydawać, że chodzi tu o wytrzymałość. Nic bardziej mylnego. Zarówno jeden jak i drugi bardzo ciężko uszkodzić i są to sporadyczne przypadki. Jedne i drugie mają swoje plusy i minusy.
Emaliowane łatwiej umyć, są lżejsze. Niestety przez to że są lżejsze będą mniej stabilne i gorzej wyglądają. Żeliwne, masywniejsze ciężej domyć ale za to bardziej stabilne i lepiej wyglądają.

Czy mają zabezpieczenia?

Na szczęście w większości już jest zabezpieczenie przeciwwypływowe gazu. Jednak warto zwrócić na to uwagę, ponieważ bardzo tanie modele (np. 150 zł za kuchenkę nablatową) nie mają takich zabezpieczeń, dlatego są dobrym wyjściem ale tylko jako kuchenka przejściowa.

Z jakiego materiału płyta gazowa?

Na tą chwilę mamy do dyspozycji: szkło, stal nierdzewną i emalię.
W dużej mierze jest to kwestia gustu i tego co nam będzie pasować do reszty urządzeń. Warto jednak podkreślić, że płyty emaliowane będą najłatwiejsze w utrzymaniu czystości. Jest jeszcze jedna, dość istotna  kwestia jeśli chodzi o różnice między szkłem a metalem. Płyty metalowe są wyprofilowane, palniki są w zagłębieniach i jeśli wykipi nam mleko, to zostanie w tych zagłębieniach. Jeżeli mleko wykipi na płycie szklanej, to mamy je wszędzie, przy większej ilości nawet na podłodze.

Przejrzyj płyty gazowe

 

 

Koszyk Usunięto z koszyka Przywróć
  • Koszyk jest pusty.